Ring +45 30 50 00 31 eller mail@food-energy.dk

De gyldne dråber

Hans Hansen putter solens stråler på flaske – næsten uden at udlede CO2

 

Lækker rapsolie til køkkenet i mange varianter. Sennep lavet på gamle  opskrifter i mange varianter. 320 tons fødevarer. Hvert år. Med et minimalt udslip af CO2.

Måske tænker man ikke lige på, at der står ’rapskimolie’ på Lehnsgaards smukke flaske med de gode gyldne dråber i. Ordet kim er grundlaget for, at rapsolien fra Lehnsgaard er blevet ét af de kendteste gourmet-fødevareprodukter fra Bornholm. Men ordet er samtidig en væsentlig faktor bag det lave C02-udslip.

Den koldpressede rapsolie produceres nemlig udelukkende af afskallet rapskim. Skallerne har en bitter eftersmag, og afskalningen betyder, at Lehnsgaards rapskimolie får en rundere og nærmest nøddeagtig smag og kan bruges til al slags madlavning.

Men afskalningen gjorde også, at ejeren Hans Hansen stod med temmelig store mængder af skaller og plantemateriale, som han ikke vidste, hvad han skulle bruge til – og i værste fald skulle betale for at slippe af med. Løsningen var en pillepresse og et biobrændselsfyr, der nu står for hele opvarmningen af fabrikken. Stort set 100 procent af affaldsmaterialet fra olieproduktionen bliver udnyttet.

Samtidig leverer solcellerne på taget af fabrikken 70 procent af strømforbruget – så der ikke langt igen før Lehnsgaard bliver CO2-neutral.

WWW